O τρύγος
Αγγίζοντας την τυπικότητα στο σταφύλι
Ο τρύγος στο Κτήμα σημαίνει γιορτή και ικανοποίηση. Σημαίνει ανακούφιση και προσμονή για το καινούριο κρασί που θα έρθει. Σημαίνει απόφαση και προγραμματισμό.
Τα κριτήρια με τα οποία καθορίζουμε τον τρύγο είναι οι καιρικές συνθήκες και το χρονικό σημείο στο οποίο η ράγα του σταφυλιού φέρει συνδυαστικά τον επιθυμητό βαθμό ωρίμασης στα πρωτογενή μεγέθη του, όπως το αρωματικό προφίλ του φλοιού, η αναλογία σακχαροπεριεκτικότητα προς οξύτητα του χυμού της σάρκας και η γλυκύτητα στις ταννίνες των γιγάρτων. Όσο οι μέρες του τρύγου πλησιάζουν περπατάμε στο αμπέλι, παρατηρούμε τα σταφύλια, μαζεύουμε ράγες, τις δοκιμάζουμε και μένουμε ενήμεροι για τις καιρικές προβλέψεις.
Το Πρεκνάδι προηγείται χρονικά από το Ξινόμαυρο στη συγκομιδή. Ο τρύγος ξεκινάει τέλη Αυγούστου και διαρκεί έως αρχές Οκτωβρίου ανάλογα με τη χρονιά. Ξεκινάμε κάθε μέρα νωρίς το πρωί, εργαζόμαστε ομαδικά και τρυγάμε με το χέρι.
Έτσι, τη στιγμή που συλλέγουμε την πρώτη ύλη η τυπικότητα του σταφυλιού εκφράζεται στο ακέραιο.