Νάουσα

Διάσπαρτα ποικιλόμορφα terroir

Ξινόμαυρο

Ένα συναρπαστικό σταφύλι

Πρεκνάδι

Σπάνια ομορφιά

Νάουσα

Διάσπαρτα ποικιλόμορφα terroir

Η Νάουσα είναι οι άνθρωποι και το κρασί της. Είναι η οροσειρά Βέρμιο, ο ποταμός Αράπιτσα, τα πάμπολλα ρυάκια, οι διαδοχικοί καταρράχτες, η πολιτιστική κληρονομιά, η τοπική γαστρονομία, τα μοναδικά τοπία, η πόλη με τις γειτονιές της.

Στην ανατολική πλευρά του Βερμίου, εκεί όπου το βουνό σβήνει, σχηματίζεται ένα πλούσιο ανάγλυφο και μια αλληλουχία γεωλογική, ακόμα και μέσα στα στενά όρια ενός αμπελώνα. Υψόμετρο, προσανατολισμός, υπέδαφος, έκθεση στον άνεμο, κλίση εδάφους μεταβάλλονται ασταμάτητα μέσα σε μία μικρή κουκκίδα γης.

Στενές εκτάσεις με δύσβατες πλαγιές, χωράφια ηλιόλουστα με φτωχά ή πλούσια εδάφη, ημιορεινά κτήματα δίπλα στο ποτάμι, μικροί λόφοι εκτεθειμένοι στον αέρα, επικλινή τεμάχια γης με ποικίλα ποσοστά υγρασίας συνθέτουν ένα σκηνικό που καθιστά την αμπελοκαλλιέργεια πρόκληση.

Η Νάουσα, με τα διάσπαρτα ποικιλόμορφα terroir, είναι το οινοπέδιο που θα σε παιδέψει για να το κατανοήσεις. Όταν το καταφέρεις, αντιλαμβάνεσαι το λόγο που η ιστορία της είναι σπουδαία.

Νάουσα
Διάσπαρτα ποικιλόμορφα terroir

Ξινόμαυρο

Ένα συναρπαστικό σταφύλι

Το Ξινόμαυρο είναι το σταφύλι μας. Είναι η ποικιλία που μεγάλωσε γενεές Ναουσαίων αμπελουργών. Από τα αρχαία χρόνια έως τις μέρες μας συνεχίζει να εκπλήσσει με το χαρακτήρα και τη δυναμική του.

Η ράγα του έχει λίγες ανθοκυάνες, υψηλή οξύτητα, φλοιό και γίγαρτα που διαμορφώνουν τη γεύση της και σακχαροπεριεκτικότητα στο χυμό της που διαφέρει σε κάθε σοδειά. Το Ξινόμαυρο δεν παραδίδει τίποτα εύκολα στον οινοποιό. Η συνύπαρξη μαζί του είναι συναρπαστική, καθώς δε γνωρίζει μέσες καταστάσεις. Ο τόπος, το σωστό στήσιμο του αμπελώνα, η κατάλληλη καλλιεργητική φροντίδα και η οινοποίησή του με γνώση και σχέδιο μετατρέπουν τα φαινομενικά του μειονεκτήματα στο απόλυτο εφόδιο στα χέρια του οινοποιού για την παραγωγή μεγάλων κρασιών.

Κρασιά που επεκτείνονται οργανοληπτικά στο χρόνο· νεαρά είναι κομψά, ρωμαλέα, με ένταση στο φρούτο, ελκυστικό χρώμα και ταννική δομή. Δίνοντας τους χρόνο στη φιάλη, γίνονται σύνθετα αρωματικά και αναπτύσσουν πολυπλοκότητα, εκπληκτικό βάθος και φινέτσα.

Ξινόμαυρο
Ένα συναρπαστικό σταφύλι

Πρεκνάδι

Σπάνια ομορφιά

Το Πρεκνάδι είναι μία σπάνια γηγενής λευκή ποικιλία της Νάουσας. Οφείλει το όνομά της στις πρέκνες, τα μικρά καφέ στίγματα που φέρει το σταφύλι στο φλοιό του.

Καλλιεργούνταν στην περιοχή σε ευρεία κλίμακα κατά τη προ-φυλλοξηρική περίοδο. Η ανασύσταση του αμπελώνα της Νάουσας στα τέλη της δεκαετίας του 1960 επικεντρώθηκε στο Ξινόμαυρο, ενώ το Πρεκνάδι έμεινε στο περιθώριο.

Η ιστορία της ποικιλίας στο Κτήμα ξεκινά από το αμπέλι του γείτονα μπάρμπα-Τάκη, που καλλιεργούσε λίγα πρέμνα από Πρεκνάδι. Με την παρότρυνσή του κλαδέψαμε το αμπέλι του και φυτέψαμε το δικό μας, ξεκινώντας την οινική εξερεύνηση.

Στα πρώτα του βήματα στο Κτήμα φαίνεται ότι έχουμε στα χέρια μας μια ποικιλία με ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, ικανή να παλαιώσει. Δίνει νόστιμα κρασιά με χυμώδη αρώματα φρούτων, ισορροπημένη οξύτητα που κυμαίνεται σε μέτρια επίπεδα και σχετικά υψηλό αλκοόλ. Αλληλεπιδρά όμορφα με τη δρυ και εξελίσσεται σε γαστρονομικό κρασί, διευρύνοντας τη γκάμα φαγητού που θα το συνοδέψει.

Το Πρεκνάδι ενσαρκώνει στον καρπό του τη μοναδικότητα και την ποιότητα του terroir της Νάουσας. Στο Κτήμα νιώθουμε χαρά και προσμονή να το ανακαλύπτουμε.

Πρεκνάδι
Σπάνια ομορφιά