Πρεκνάδι
Το κρασί

Η προσέγγιση στη διαχείριση της ποικιλίας στον αμπελώνα και το οινοποιείο οδηγεί σε ένα αρμονικό, ζουμερό και δροσιστικό κρασί με επίμονη αρωματική ένταση. Τα μελωμένα τροπικά και πράσινα φρούτα είναι τυπικά αρώματα και γεύσεις. Η ισορροπημένη οξύτητα, τα χυμώδη φρούτα και τα εκλεπτυσμένα στοιχεία της δρυός προσφέρουν γευστικό βάθος. Το Πρεκνάδι σε νεαρή ηλικία είναι νόστιμο κρασί, αλλά ταυτόχρονα ανταμείβει την υπομονή του οινόφιλου, όταν ωριμάζει. Ένα κομψό γαστρονομικό κρασί με μοναδικό χαρακτήρα, που ταιριάζει ιδανικά με τα περισσότερα πιάτα της τοπικής και της διεθνούς κουζίνας.

PREKNADI

preknadi diamantakos krasi

Σοδειές

Η χρονιά

Δυνατός χειμώνας με μεσοδιαστήματα χιονιού και βροχής που διευκόλυναν τη χειμερινή ανάπαυση του φυτού. Έκπτυξη οφθαλμών 8 Απριλίου με την άνοιξη να είναι δροσερή μέχρι και 9 Μαΐου. Αργότερα η θερμοκρασία επέστρεψε σε φυσιολογικά επίπεδα με την ανθοφορία να προκύπτει ως συνήθως μέχρι 20 Μαΐου. Ήπιο καλοκαίρι με εξαίρεση το κύμα καύσωνα τις πρώτες 15 ημέρες του Αυγούστου. Υψηλές θερμοκρασίες την ημέρα, πιο δροσερές νύκτες παρατείνοντας την ωρίμανση των σταφυλιών και την απόκτηση αρωμάτων. Υψηλότερες στρεμματικές αποδόσεις λόγω βροχοπτώσεων αρχές Σεπτέμβρη. Πιο όψιμες ημερομηνίες συγκομιδής. Οίνοι με καλό αλκοολικό τίτλο, καλή φαινολική ωριμότητα (ερυθρά), αρωματική ένταση και υψηλότερο pH.

Το στυλ του κρασιού

Μέτριο λεμονί χρώμα, με μέτρια αρωματική ένταση δίνοντας στην μύτη άνθη (χαμομήλι, λευκά ρόδα), πράσινα φρούτα (μήλο, αχλάδι), εσπεριδοειδή (πορτοκάλι, μοσχολέμονο), πυρηνόκαρπα (ροδάκινο, βερύκοκο) και διακριτικές νότες λευκού πιπεριού.
Το στόμα παρουσιάζει πιο εκρηκτική αρωματική ένταση σε σχέση με τη μύτη. Δίνει μέτρια οξύτητα, μέτριο (+) σώμα με ελαιώδη υφή, μέτρια (+) ένταση γευστικών χαρακτηριστικών και μέτριο αλκοολικό τίτλο. Τα γευστικά χαρακτηριστικά έχουν νεύρο με μέτριο (+) τελείωμα και πικάντικες νότες. Πρόκειται για ένα γαστρονομικό κρασί που ισορροπεί ανάμεσα στη διαυγή φρεσκάδα, τον φρουτώδη και ανθικό χαρακτήρα και την κομψότητα. Τα επίπεδα της οξύτητας και η ένταση των αρωματικών και γευστικών χαρακτηριστικών μέσα από την εξέλιξη στη φιάλη θα προσθέσουν έναν μελένιο και ξηροκαρπάτο χαρακτήρα.

Η χρονιά

Μία σπουδαία σοδειά εν μέσω περιβαλλοντικής κρίσης και κλιματικής αλλαγής; Η χρονιά του 2021 έθεσε ποικίλα ερωτήματα και προβληματισμούς για την έννοια του terroir και το μέλλον του. Παράλληλα όμως, μας χάρισε σταφύλια με σπουδαία ποιοτικά και τεχνολογικά χαρακτηριστικά. Τον τρύγο του 2020 ακολούθησε μία παρατεταμένη ξηρασία μέχρι τις αρχές του 2021.Το αμπέλι δίψασε πριν πέσει σε χειμέρια νάρκη. Ο χειμώνας ήτανε φυσιολογικός με χαμηλές θερμοκρασίες και ολοκληρώθηκε με μία ισχυρή χιονόπτωση στα μέσα Φλεβάρη. Έτσι, μπήκαμε στην Άνοιξη λίγο όψιμα, καθώς οι οφθαλμοί εκπτύχθηκαν στις αρχές του Απρίλη. Οι καιρικές συνθήκες μέχρι τον Ιούνη ευνόησαν την ομαλή ανάπτυξη των βλαστών, την ανθοφορία και την καλή υγεία των νεαρών τσαμπιών. Οι μεγάλες δυσκολίες ήρθαν το καλοκαίρι, όπου ο ισχυρός και επαναλαμβανόμενος καύσωνας έφερε το αμπέλι στα όριά του. Το συχνό πότισμα ήτανε μονόδρομος για να ανταπεξέλθουν τα φυτά, να συντηρήσουμε το φυλλικό τείχος ζωντανό και να προστατεύσουμε τα σταφύλια από εγκαύματα. Τρυγήσαμε τις δύο ποικιλίες ανέμελα καθ´ όλο τον ηλιόλουστο Σεπτέμβρη. Η αλήθεια είναι ότι η σοδειά θα ήταν μέτρια χωρίς νερό. Όμως, ένα μεγάλο αμπελοτόπι πάντα θα έχει απάντηση όταν καλείται να ανταπεξέλθει στα πολύ δύσκολα. Νιώθουμε τυχεροί που ζούμε στη Νάουσα.

Το στυλ του κρασιού

Η ποικιλία Πρεκνάδι στη νεότητά της. Μέτριο λεμονί χρώμα, με μέτρια (+) αρωματική ένταση δίνοντας στην μύτη λευκά άνθη, πράσινα φρούτα (μήλο, αχλάδι), εσπεριδοειδή (πορτοκάλι, μοσχολέμονο), πυρηνόκαρπα (ροδάκινο, βερύκοκο), μία νότα λευκού πιπεριού αλλά και τροπικά φρούτα που εναλλάσσονται μεταξύ μπανάνας, λίτσι και ανανά. Στο στόμα, η δροσερή μέτρια (+) οξύτητα, το μέτριο σώμα σε συνδυασμό με την μέτρια (+) ένταση γευστικών χαρακτηριστικών και τον μέτριο αλκοολικό τίτλο παντρεύονται όμορφα σε διακριτό πρωτογενές πυρηνόκαρπο φρούτο και πικάντικα μπαχαρικά. Τα γευστικά χαρακτηριστικά έχουν ένταση, νεύρο και φρεσκάδα. Mέτρια επίγευση. Το κρασί ισορροπεί ανάμεσα στo ζωντανό φρούτο και την λεμονάτη οξύτητα, χαρίζοντας την πολυπλοκότητα του πολυεπίπεδου φρούτου, την εκφραστικότητα και την κομψότητα. Τα επίπεδα της οξύτητας και η ένταση των αρωματικών και γευστικών χαρακτηριστικών δίνουν στο κρασί την άνεση να συνεχίσει το ταξίδι της ωρίμασης στη φιάλη για να στρογγυλέψει και να ξεδιπλώσει όμορφα τριτογενή αρώματα μελιού.

Η χρονιά

Η χρονιά του 2020 ανέδειξε το κυρίαρχο ρόλο της φύσης στη ζωή μας. Η πανδημία του Covid19 χτύπησε την πόρτα μας σαν μία άλλη ξαφνική χαλαζόπτωση που πλήττει το αμπέλι. Όμως, η γοητεία και το αίσθημα του αναπάντεχου που πηγάζουν από τη μοναδικότητα της κάθε σοδειάς οφείλονται πρώτιστα στον φυσικό παράγοντα. Ο χειμώνας του 2020 ήτανε σχετικά ελαφρύς, ξηρικός και παρατεταμένος. Ο ερχομός της Άνοιξης συνοδεύτηκε από υψηλά ποσοστά βροχής και χαμηλές θερμοκρασίες έως και τα μέσα Απρίλη. Έτσι, το αμπέλι αναπτύχθηκε με γοργό ρυθμό και το Μάιο εργαστήκαμε εντατικά για να διαχειριστούμε την πυκνή βλάστηση αλλά και να το προστατεύσουμε από ασθένειες. Ο Ιούνης χαρακτηρίστηκε από ζεστές ημέρες και δροσερές νύχτες που άπλωσαν την περίοδο της ανθοφορίας και ενώ τα σταφύλια άρχισαν να ωριμάζουν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές μεταξύ τους. Το υπόλοιπο καλοκαίρι κύλησε ομαλά με δροσερές θερμοκρασίες και όμορφα κατανεμημένες μπόρες μέσα στον Αύγουστο.
Το Πρεκνάδι ωρίμασε ανομοιόμορφα. Σταφύλια ελαφρώς υπερώριμα, ώριμα και άλλα με περίσσεια ποσά οξύτητας συνέθεσαν το χαρμάνι της πρώτης ύλης για μια οινοποίηση σύνθετη και συνάμα πρωτόγνωρη για το σταφύλι αυτό.

Το στυλ του κρασιού

Μέτριο χρυσαφένιο χρώμα, μέτριας (+) αρωματικής έντασης με πολυεπίπεδο φρούτο, όπως αχλάδι, φλούδες κόκκινου μήλου, κυδώνι, φλούδες πορτοκαλιού, μοσχολέμονου, κρέμα λεμονιού, κουμκουάτ, ώριμο ροδάκινο, νότες λευκών ανθέων όπως αγιόκλημα, που υφαίνονται με τα αρώματα της ωρίμασης (μέλι, αμύγδαλα, φουντούκι) και μία πετρώδη νότα. Στο στόμα, το φρούτο αναδεικνύεται ζωντανό και νόστιμο, πράσινο, εσπεριδοειδές, πυρηνόκαρπο σε ισορροπία με την μέτρια (+) οξύτητα, σε μέτριο (+) σώμα μέτρια (+) αρωματική ένταση και μέτριο αλκοολικό τίτλο. Η σχεδόν ανεπαίσθητη, αδιαόρατη παρουσία δρυός εμπλουτίζει και στρογγυλεύει τη γευστική παλέτα. Επίγευση με διάρκεια. Ένα κομψά πολύπλοκο κρασί που δικαιώνει την υπομονή στο χρόνο για αυτή την ιδιαίτερη ποικιλία.

Η χρονιά

Η χρονιά του 2019 ήταν μοναδική. Τρυγήσαμε σε ικανοποιητική ποσότητα σταφύλια υγιή, φαινολικά ώριμα και ταυτόχρονα με οξύτητες πρωτόγνωρα καλές για ένα μεσογειακό αμπελώνα. Ήταν μια χρονιά που κύλησε ομαλά από τις αρχές του χειμώνα και ολοκληρώθηκε με τον τρύγο στα μέσα Οκτωβρίου χωρίς το αμπέλι να πιεστεί από ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι βροχοπτώσεις κατανεμήθηκαν ομοιόμορφα μέσα στη χρονιά και εφοδίασαν με ικανοποιητικές ποσότητες νερού τα φυτά για να ανταπεξέλθουν στην ξηρασία του Ιουλίου. Το ζεστό καλοκαίρι, χωρίς καύσωνες, ωρίμασε τα σταφύλια ιδανικά. Τρυγήσαμε το Πρεκνάδι προς το τέλος του Αυγούστου, όντας χαρούμενοι για την ποιότητα της πρώτης ύλης και με την προσμονή ότι θα πάρουμε κρασιά δροσιστικά, ικανά να παλαιώσουν και να μας εκπλήξουν με το χαρακτήρα τους.

Το στυλ του κρασιού

Λαμπερό χρυσαφένιο χρώμα με πράσινες ανταύγειες. Εκφραστικό άρωμα με τα γλυκά φρούτα, όπως το μάνγκο και το κυδώνι, αλλά και τα πράσινα, όπως το αχλάδι και το μήλο, να συνδυάζονται πολύ όμορφα, ενώ διακριτικές νότες ορυκτότητας, βανίλιας και μελιού ολοκληρώνουν την πολύπλοκη διάσταση. Απολαυστικό και χυμώδες στο στόμα με μέτρια, ισορροπημένη και δροσιστική οξύτητα, λιπαρότητα και φρουτώδη επίγευση μακράς διάρκειας.