Πρεκνάδι

Σπάνια ομορφιά

Το Πρεκνάδι είναι μία σπάνια γηγενής λευκή ποικιλία της Νάουσας. Οφείλει το όνομά της στις πρέκνες, τα μικρά καφέ στίγματα που φέρει το σταφύλι στο φλοιό του.

Καλλιεργούνταν στην περιοχή σε ευρεία κλίμακα κατά τη προ-φυλλοξηρική περίοδο. Η ανασύσταση του αμπελώνα της Νάουσας στα τέλη της δεκαετίας του 1960 επικεντρώθηκε στο Ξινόμαυρο, ενώ το Πρεκνάδι έμεινε στο περιθώριο.

Η ιστορία της ποικιλίας στο Κτήμα ξεκινά από το αμπέλι του γείτονα μπάρμπα-Τάκη, που καλλιεργούσε λίγα πρέμνα από Πρεκνάδι. Με την παρότρυνσή του κλαδέψαμε το αμπέλι του και φυτέψαμε το δικό μας, ξεκινώντας την οινική εξερεύνηση.

Στα πρώτα του βήματα στο Κτήμα φαίνεται ότι έχουμε στα χέρια μας μια ποικιλία με ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, ικανή να παλαιώσει. Δίνει νόστιμα κρασιά με χυμώδη αρώματα φρούτων, ισορροπημένη οξύτητα που κυμαίνεται σε μέτρια επίπεδα και σχετικά υψηλό αλκοόλ. Αλληλεπιδρά όμορφα με τη δρυ και εξελίσσεται σε γαστρονομικό κρασί, διευρύνοντας τη γκάμα φαγητού που θα το συνοδέψει.

Το Πρεκνάδι ενσαρκώνει στον καρπό του τη μοναδικότητα και την ποιότητα του terroir της Νάουσας. Στο Κτήμα νιώθουμε χαρά και προσμονή να το ανακαλύπτουμε.