Νάουσα
Το κρασί

Στο Ξινόμαυρο εκφράζεται όλο το βάθος και η πολυπλοκότητα του terroir της Νάουσας. Μια προσέγγιση, που εστιάζει στη συμπύκνωση και τη φρεσκάδα, με τυπικά αρώματα και γεύσεις που θυμίζουν μικρά κόκκινα φρούτα σε συνδυασμό με ανθικές νότες και γλυκά μπαχάρια από την ωρίμανση σε δρυ. Η ζωηρή οξύτητα και οι φινετσάτες ταννίνες χτίζουν τη δομή του συνόλου. Ένα κρασί που στη νεότητά του είναι προσιτό, απολαυστικό και στην εξέλιξή του ξεδιπλώνει όλες τις αρετές που διαθέτει, απογειώνοντας την ευχαρίστηση στο τραπέζι.

Σοδειές

Η χρονιά

Η χρονιά του 2020 ανέδειξε το κυρίαρχο ρόλο της φύσης στη ζωή μας. Η πανδημία του Covid19 χτύπησε τη πόρτα μας σαν μία άλλη ξαφνική χαλαζόπτωση που πλήττει το αμπέλι. Όμως, η γοητεία και το αίσθημα του αναπάντεχου που πηγάζουν από τη μοναδικότητα της κάθε σοδειάς οφείλονται πρώτιστα στον φυσικό παράγοντα.
Ο χειμώνας του 2020 ήτανε σχετικά ελαφρύς, ξηρικός και παρατεταμένος. Ο ερχομός της Άνοιξης συνοδεύτηκε από υψηλά ποσά βροχής και χαμηλές θερμοκρασίες έως και τα μέσα Απρίλη. Έτσι, το αμπέλι αναπτύχθηκε με γοργό ρυθμό και το Μάιο εργαστήκαμε εντατικά για να διαχειριστούμε τη πυκνή βλάστηση αλλά και να το προστατεύσουμε από ασθένειες. Ο Ιούνης χαρακτηρίστηκε από ζεστές ημέρες και δροσερές νύχτες που άπλωσαν τη περίοδο της ανθοφορίας και ενώ τα σταφύλια άρχισαν να ωριμάζουν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές μεταξύ τους. Το υπόλοιπο καλοκαίρι κύλησε ομαλά με δροσερές θερμοκρασίες και όμορφα κατανεμημένες μπόρες μέσα στον Αύγουστο.

Η χρονιά έμοιαζε πολύ με αυτή του 2018, όμως μια έντονη βροχή στις 26 Σεπτεμβρίου και η απότομη πτώση της θερμοκρασίας μας έθεσε προ σημαντικών αποφάσεων. Τελικά, περιμέναμε και τρυγήσαμε το Ξινόμαυρο στα μέσα Οκτώβρη με μία αίσθηση ανακούφισης αλλά και ικανοποίησης να μας πλημμυρίζει.

Το στυλ του κρασιού

Ωχρό ρουμπινί χρώμα, μέτριας αρωματικής έντασης. Κόκκινα φρούτα στη μύτη κόκκινου φρούτου με κυρίαρχο το κόκκινο μούρο, το κράνμπερι, το σμέουρο και το κόκκινο κεράσι. Συνυπάρχουν και μαύρα φρούτα, όπως βατόμουρο, δαμάσκηνο και μαύρο κεράσι. Φυτικά αρώματα όπως τα φύλλα ντομάτας, η λιαστή ντομάτα, η ελιά μαζί με μπαχαρικά (μπαχάρι). Συγκρατημένη επιρροή δρυός δίνοντας αρώματα όπως βανίλια, κρέμα και καραμέλα βουτύρου.

Στο στόμα, το κρασί είναι ξηρό, με μέτρια (+) οξύτητα, μέτριο σώμα που πλαισιώνεται από καλοδομημένες και ευγενικές ταννίνες μέτριας (+) έντασης έναντι κόκκινου και μαύρου φρούτου, βοτανικών αρωμάτων και μέτριου αλκοολικού τίτλου. Έντονα γευστικά χαρακτηριστικά και μέτρια (+) επίγευση. Το κρασί διατηρεί ισορροπία ανάμεσα στην ταννική του δομή και τα επίπεδα οξύτητας με το φρούτο και το αλκοόλ. Προσιτή και εκφραστική σοδειά του Ξινόμαυρου που εύκολα απολαμβάνει κανείς και στη νεότητά του αλλά έχει μέλλον ώστε να ξεδιπλώσει ακόμη πιο πολύπλοκα αρώματα από την ωρίμαση στη φιάλη.

Η χρονιά

Η χρονιά του 2019 ήταν μοναδική. Τρυγήσαμε σε ικανοποιητική ποσότητα σταφύλια υγιή, φαινολικά ώριμα και ταυτόχρονα με οξύτητες πρωτόγνωρα καλές για ένα μεσογειακό αμπελώνα.
Ήταν μια χρονιά που κύλησε ομαλά από τις αρχές του χειμώνα και ολοκληρώθηκε με τον τρύγο στα μέσα Οκτωβρίου χωρίς το αμπέλι να πιεστεί από ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι βροχοπτώσεις κατανεμήθηκαν ομοιόμορφα μέσα στη χρονιά και εφοδίασαν με ικανοποιητικές ποσότητες νερού τα φυτά για να ανταπεξέλθουν στην ξηρασία του Ιουλίου. Το ζεστό καλοκαίρι, χωρίς καύσωνες, ωρίμασε τα σταφύλια ιδανικά. Τρυγήσαμε το Ξινόμαυρο προς το τέλος του Σεπτεμβρίου, όντας χαρούμενοι για την ποιότητα της πρώτης ύλης και με την προσμονή ότι θα πάρουμε κρασιά δροσιστικά, ικανά να παλαιώσουν και να μας εκπλήξουν με το χαρακτήρα τους.

Το στυλ του κρασιού

Μέτριο ρουμπινί χρώμα, μέτριας (+) αρωματικής έντασης. Έντονη μύτη πλούσιου κόκκινου φρούτου με κυρίαρχο το κόκκινο μούρο, το κράνμπερι, το σμέουρο και το κόκκινο κεράσι. Συνυπάρχουν με διακριτά μαύρα φρούτα, κυρίως μύρτιλλο, βατόμουρο, δαμάσκηνο και μαύρο κεράσι, την χαρακτηριστική φυτικότητα της ποικιλίας όπως τα φύλλα ντομάτας και η ελιά μαζί με γλυκά μπαχαρικά όπως η πιπερόριζα και το γαρίφαλο. Η καθαρότητα του φρούτου διαπερνά το κρασί, χωρίς να συγκρούεται με τα καλά ενσωματωμένα αρώματα δρυός όπως βανίλια, καρύδα, καφές και καραμέλα βουτύρου.
Στο στόμα, το κρασί είναι μεστό. Ξηρό, με μέτρια (+) οξύτητα, μέτριο σώμα που πλαισιώνεται από καλοδομημένες υψηλές τανίνες έναντι άφθονου κόκκινου και μαύρου φρούτου και μέτριου αλκοολικού τίτλου. Έντονα γευστικά χαρακτηριστικά και μακρά επίγευση. Το κρασί διατηρεί ισορροπία ανάμεσα στην ταννική του δομή και τα επίπεδα οξύτητας απέναντι στο φρούτο και το αλκοόλ. Διαθέτει ένταση, πολυπλοκότητα και εκφραστικότητα αρωμάτων. Μία κομψή αλλά ταυτόχρονα μεστή εκδοχή του Ξινόμαυρου με περίτεχνες ταννίνες και συμπυκνωμένο φρούτο για να στηρίξουν το κρασί στη διαδρομή μέσα στον χρόνο. Το κρασί είναι για μακρά παλαίωση για να στρογγυλέψει και να ξεδιπλώσει ακόμη πιο πολύπλοκα αρώματα από την ωρίμαση στη φιάλη.

Η χρονιά

Το 2018 είναι η χρονιά που δοκίμασε τις αντοχές μας στο χωράφι, αλλά και μία από εκείνες που επιβεβαίωσαν την ποιότητα του αμπελώνα στις ακραίες καιρικές συνθήκες. Το καλοκαίρι του 2017 οι λανθάνοντες οφθαλμοί σχηματίστηκαν ιδανικά, δίνοντας το στίγμα για μια αξιόλογη νέα χρονιά. Ο χειμώνας του 2018 ήταν αρκετά ελαφρύς με ελάχιστες χιονοπτώσεις ακόμα και στα ορεινά. Οι πρώτες βροχοπτώσεις του Μαρτίου ήταν και οι τελευταίες ανοιξιάτικες. Ακολούθησε ο πιο ζεστός και ξερικός Απρίλης όλων των εποχών, καθιστώντας τη χρονιά πρώιμη. Το Μάιο και τον Ιούνιο εργαστήκαμε εντατικά για να φέρουμε το αμπέλι σε μία ισορροπημένη ανάπτυξη, όμως, ένας πρωτόγνωρα δύσκολος Ιούλης με συνεχείς απογευματινές βροχοπτώσεις μας έβαλε στο χωράφι ξανά και ξανά. Οι ιδανικές καλοκαιρινές συνθήκες που επικράτησαν από τα μέσα Αυγούστου και μετά, με ήπιες θερμοκρασίες και δροσερές νύχτες, μας αποζημίωσαν για τη δουλειά των προηγούμενων μηνών. Τα σταφύλια ωρίμασαν αργά και ομοιόμορφα μέχρι τις αρχές ενός ηλιόλουστου Οκτωβρίου, όταν και τρυγήσαμε.

Το στυλ του κρασιού

Λαμπερό γκρενά χρώμα μέτριας έντασης. Σύνθετο αρωματικά, με κυρίαρχα τα φρουτώδη χαρακτηριστικά που θυμίζουν κεράσι, άγριο βατόμουρο και φράουλα σε φόντο φυτικών στοιχείων, όπως η λιαστή ντομάτα. Νύξεις βιολέτας και γλυκών μπαχαρικών ολοκληρώνουν το αρωματικό προφίλ. Στο στόμα έχει φινέτσα, αισθητές αλλά στρογγυλές τανίνες, ισορροπημένη οξύτητα και επίγευση που διαρκεί. Η συμπύκνωση του φρούτου και η ποιότητα των τανινών προμηνύουν ότι το κρασί μπορεί να εξελιχθεί στην φιάλη για περισσότερο από 8 χρόνια.

Η χρονιά

Τo 2017 είναι η χρονιά που αποδεικνύει ότι ένας βαρύς χειμώνας είναι ο προάγγελος μιας μεγάλης σοδειάς. Με θερμοκρασίες το Γενάρη κοντά στους 15°C (5°F) το αμπέλι κοιμήθηκε αρκετά, ώστε να ξεκινήσει ιδανικά το βλαστικό του κύκλο. Οι καιρικές συνθήκες την άνοιξη ήταν ξηρές και δροσερές, ενώ σε συνδυασμό με το ζεστό καλοκαίρι χωρίς ακραίες θερμοκρασίες οδήγησαν στην παραγωγή εξαιρετικά υγιών σταφυλιών με άψογη φαινολική ωριμότητα. Το σχετικά μεγάλο εύρος στη θερμοκρασία μεταξύ ημέρας και νύχτας ευνόησε τη δημιουργία αρωμάτων αλλά και τη διατήρηση της οξύτητας σε υψηλά επίπεδα. Ο τρύγος ήρθε πρώιμα, πριν τις βροχές του Φθινοπώρου, γεμίζοντας μας με υψηλές προσδοκίες για το κρασί που θα έρθει.

Το στυλ του κρασιού

Λαμπερό ρουμπινί χρώμα μέτριας έντασης. Πολύπλοκο άρωμα όπου κυριαρχούν τα πυκνά φρουτώδη αρώματα που παραπέμπουν σε μαύρο κεράσι, βατόμουρο και αγριοφράουλα και συνδυάζονται με νότες βιολέτας, γλυκών μπαχαρικών και φυτικές νύξεις ντομάτας. Στο στόμα είναι κομψό, με αισθητές αλλά μεταξένιες τανίνες, τονισμένη οξύτητα και μακρά επίγευση. Η ποιότητα των τανινών, το βάθος του φρούτου και η οξύτητα εγγυώνται ότι το κρασί μπορεί να εξελιχθεί στη φιάλη για τουλάχιστον μια δεκαετία.