Νάουσα
Το κρασί

Στο Ξινόμαυρο εκφράζεται όλο το βάθος και η πολυπλοκότητα του terroir της Νάουσας. Μια προσέγγιση, που εστιάζει στη συμπύκνωση και τη φρεσκάδα, με τυπικά αρώματα και γεύσεις που θυμίζουν μικρά κόκκινα φρούτα σε συνδυασμό με ανθικές νότες και γλυκά μπαχάρια από την ωρίμανση σε δρυ. Η ζωηρή οξύτητα και οι φινετσάτες ταννίνες χτίζουν τη δομή του συνόλου. Ένα κρασί που στη νεότητά του είναι προσιτό, απολαυστικό και στην εξέλιξή του ξεδιπλώνει όλες τις αρετές που διαθέτει, απογειώνοντας την ευχαρίστηση στο τραπέζι.

NAOUSSA

naoussa diamantakos krasi

Σοδειές

Η χρονιά

Το 2018 είναι η χρονιά που δοκίμασε τις αντοχές μας στο χωράφι, αλλά και μία από εκείνες που επιβεβαίωσαν την ποιότητα του αμπελώνα στις ακραίες καιρικές συνθήκες. Το καλοκαίρι του 2017 οι λανθάνοντες οφθαλμοί σχηματίστηκαν ιδανικά, δίνοντας το στίγμα για μια αξιόλογη νέα χρονιά. Ο χειμώνας του 2018 ήταν αρκετά ελαφρύς με ελάχιστες χιονοπτώσεις ακόμα και στα ορεινά. Οι πρώτες βροχοπτώσεις του Μαρτίου ήταν και οι τελευταίες ανοιξιάτικες. Ακολούθησε ο πιο ζεστός και ξερικός Απρίλης όλων των εποχών, καθιστώντας τη χρονιά πρώιμη. Το Μάιο και τον Ιούνιο εργαστήκαμε εντατικά για να φέρουμε το αμπέλι σε μία ισορροπημένη ανάπτυξη, όμως, ένας πρωτόγνωρα δύσκολος Ιούλης με συνεχείς απογευματινές βροχοπτώσεις μας έβαλε στο χωράφι ξανά και ξανά. Οι ιδανικές καλοκαιρινές συνθήκες που επικράτησαν από τα μέσα Αυγούστου και μετά, με ήπιες θερμοκρασίες και δροσερές νύχτες, μας αποζημίωσαν για τη δουλειά των προηγούμενων μηνών. Τα σταφύλια ωρίμασαν αργά και ομοιόμορφα μέχρι τις αρχές ενός ηλιόλουστου Οκτωβρίου, όταν και τρυγήσαμε.

Το στυλ του κρασιού

Λαμπερό γκρενά χρώμα μέτριας έντασης. Σύνθετο αρωματικά, με κυρίαρχα τα φρουτώδη χαρακτηριστικά που θυμίζουν κεράσι, άγριο βατόμουρο και φράουλα σε φόντο φυτικών στοιχείων, όπως η λιαστή ντομάτα. Νύξεις βιολέτας και γλυκών μπαχαρικών ολοκληρώνουν το αρωματικό προφίλ. Στο στόμα έχει φινέτσα, αισθητές αλλά στρογγυλές τανίνες, ισορροπημένη οξύτητα και επίγευση που διαρκεί. Η συμπύκνωση του φρούτου και η ποιότητα των τανινών προμηνύουν ότι το κρασί μπορεί να εξελιχθεί στην φιάλη για περισσότερο από 8 χρόνια.

Η χρονιά

Τo 2017 είναι η χρονιά που αποδεικνύει ότι ένας βαρύς χειμώνας είναι ο προάγγελος μιας μεγάλης σοδειάς. Με θερμοκρασίες το Γενάρη κοντά στους 15°C (5°F) το αμπέλι κοιμήθηκε αρκετά, ώστε να ξεκινήσει ιδανικά το βλαστικό του κύκλο. Οι καιρικές συνθήκες την άνοιξη ήταν ξηρές και δροσερές, ενώ σε συνδυασμό με το ζεστό καλοκαίρι χωρίς ακραίες θερμοκρασίες οδήγησαν στην παραγωγή εξαιρετικά υγιών σταφυλιών με άψογη φαινολική ωριμότητα. Το σχετικά μεγάλο εύρος στη θερμοκρασία μεταξύ ημέρας και νύχτας ευνόησε τη δημιουργία αρωμάτων αλλά και τη διατήρηση της οξύτητας σε υψηλά επίπεδα. Ο τρύγος ήρθε πρώιμα, πριν τις βροχές του Φθινοπώρου, γεμίζοντας μας με υψηλές προσδοκίες για το κρασί που θα έρθει.

Το στυλ του κρασιού

Λαμπερό ρουμπινί χρώμα μέτριας έντασης. Πολύπλοκο άρωμα όπου κυριαρχούν τα πυκνά φρουτώδη αρώματα που παραπέμπουν σε μαύρο κεράσι, βατόμουρο και αγριοφράουλα και συνδυάζονται με νότες βιολέτας, γλυκών μπαχαρικών και φυτικές νύξεις ντομάτας. Στο στόμα είναι κομψό, με αισθητές αλλά μεταξένιες τανίνες, τονισμένη οξύτητα και μακρά επίγευση. Η ποιότητα των τανινών, το βάθος του φρούτου και η οξύτητα εγγυώνται ότι το κρασί μπορεί να εξελιχθεί στη φιάλη για τουλάχιστον μια δεκαετία.