Από το 1978

Οικογενειακό Boutique Οινοποιείο

Γιώργος Διαμαντάκος

Ένας αρτιζάνος οινοποιός

Το Μαντέμι

Ένα προνομιούχο αμπελοτόπι

Από το 1978

Οικογενειακό Boutique Οινοποιείο

Το Κτήμα Διαμαντάκου είναι ένα οικογενειακό boutique οινοποιείο, που βρίσκεται στην καρδιά της ζώνης ΠΟΠ Νάουσα στην τοποθεσία Μαντέμι. Με σεβασμό προς τη μακραίωνη αμπελουργική παράδοση της περιοχής, κοιτάζουμε προς το μέλλον και καλλιεργούμε στους ιδιόκτητους αμπελώνες μας δύο αυτόχθονες ποικιλίες, το Ξινόμαυρο και το Πρεκνάδι.

Η ιστορία ξεκινάει στο αμπέλι του παππού Γιώργου Διαμαντάκου, αμπελουργού πρώτης γενιάς, στη θέση Ισβόρι της Νάουσας. Εκεί, κάτω από τις ρίζες μιας μεγάλης καρυδιάς, που ξεριζώθηκε από τον άνεμο, έμελλε να αποκαλυφθεί η σχολή του φιλόσοφου Αριστοτέλη, όπου λέγεται ότι μαθήτευσε ο Μέγας Αλέξανδρος. Έτσι, τo 1978 αγοράστηκε η τωρινή γη και φυτεύτηκε το αμπέλι, που περιβάλλει το οινοποιείο της οικογένειας, συνεχίζοντας το ταξίδι προς την οινική αναζήτηση. Το 1998 ο Ευάγγελος Διαμαντάκος αμπελουργός-οινοποιός δεύτερης γενιάς, εμφιαλώνει το πρώτο κρασί. Φθάνοντας στο σήμερα, η ετήσια παραγωγή αγγίζει τις 25.000 φιάλες.

Το πλήθος των εργασιών από το αμπέλι μέχρι τη φιάλη πραγματοποιείται με το χέρι, δίνοντας έμφαση στην ευγενή συμβολή του ανθρώπινου παράγοντα στην έννοια του terroir και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στο χωράφι. Στο Κτήμα δημιουργούμε με μεράκι και υπευθυνότητα κρασιά που αναδεικνύουν τις δύο ποικιλίες μέσα στο μοναδικό οικοσύστημα της Νάουσας.

Από το 1978
Οικογενειακό Boutique Οινοποιείο

Γιώργος Διαμαντάκος

Ένας αρτιζάνος οινοποιός

Ο Γιώργος Διαμαντάκος ανήκει στην τρίτη γενιά αμπελουργών της οικογένειας. Μεγάλωσε στο αμπέλι και ανδρώθηκε στο οινοποιείο, έχοντας διδαχθεί από τους γονείς του να σέβεται τη φύση και να αγαπά το κρασί. Με τις αξίες αυτές ως εφόδια και τις σπουδές του στην οινολογία και την αμπελουργία, το 2005 επιστρέφει στη Νάουσα και αναλαμβάνει το Κτήμα, οδηγώντας το δυναμικά στη νέα εποχή.

Είναι εκπρόσωπος της νέας γενιάς οινοποιών της Νάουσας, που έχουν δώσει φρέσκια πνοή και προοπτική στα κρασιά της. Δεσμεύεται να παράγει κρασιά με χαρακτήρα, αφουγκραζόμενος τον αμπελώνα του και μαθαίνοντας από το καρπό του. Παθιασμένος με τον τόπο του και το επάγγελμα του, ο Γιώργος έχει ως στόχο να συνδυάσει και να εκφράσει μέσα από τα κρασιά του τη φιλοσοφία του, τα δύο γηγενή σταφύλια και τη γη του στο ανώτατο σημείο.

Γιώργος Διαμαντάκος
Ένας αρτιζάνος οινοποιός

Το Μαντέμι

Ένα προνομιούχο αμπελοτόπι

Το Μαντέμι στέκεται στους ανατολικούς πρόποδες του όρους Βερμίου, σε υψόμετρο 200-240 μέτρων. Κοιτάζει βορειοδυτικά σε ποσοστό 60% και το υπόλοιπο τμήμα του στο νότο και ανατολικά. Τα εδάφη του είναι επικλινή και οι κλίσεις τους κυμαίνονται μεταξύ 5-25 %.

Τα χώματά του είναι αμμοαργιλοπηλώδη στα ανώτερα στρώματα, ενώ πιο βαθιά έχει άμμο και πηλό μέχρι τα 60 εκ., όπου η μητρική πέτρα γίνεται συμπαγής βράχος. Σε όλα τα βάθη συναντάμε άφθονους μαντεμένιους λίθους, αναμεμειγμένους με την αποσαθρωμένη μορφή τους. Το έδαφος έχει ίχνη ανθρακικού ασβεστίου, είναι μέτρια φτωχό σε ιχνοστοιχεία, οργανική ουσία και στραγγίζει εύκολα. Στο Μαντέμι, η τροφή και το νερό δεν χαρίζεται στο πρέμνο, δίχως το φυτό να καταβάλει προσπάθεια για να πετύχει την αυτάρκειά του.

Η οροσειρά του Βερμίου είναι καθοριστική για το μικρόκλιμα της περιοχής. Ο χειμώνας είναι συνήθως βαρύς, δίνοντας στη φύση το χρόνο να ξεκουραστεί, ενώ η άνοιξη είναι συνώνυμη με την καιρική αστάθεια, βάζοντας δύσκολα στον αμπελουργό. Το καλοκαίρι ο ήλιος ωριμάζει τα σταφύλια και τις νύχτες η αύρα του βουνού δροσίζει τα αμπέλια. Το φθινόπωρο είναι απρόβλεπτο και τρυγάμε, παίρνοντας αποφάσεις μέρα με τη μέρα.

Νιώθουμε γεμάτοι και συνάμα τυχεροί που καλλιεργούμε αυτό το κομμάτι γης.

Το Μαντέμι
Ένα προνομιούχο αμπελοτόπι